Кои се работните мерки на претпазливост на CNC влошките?

CNC глодачките влошки е алатка која се користи во CNC машински алати.Нејзиното работење и одржување играат витална улога во обезбедувањето на точноста на обработката и продолжување на работниот век.Мерките на претпазливост за работа на CNC влошките го вклучуваат следново:

GPS-04-3

Прво, безбедно работење

Работењето на CNC влошките на CNC машинските алати мора да се обрне внимание на безбедноста, да се усогласат со работните процедури и безбедносните работни спецификации на машинските алати, за да се избегнат несреќи со повреди предизвикани од неправилно работење.Безбедносното работење главно ги вклучува следните аспекти:

1. Носете соодветна заштитна опрема, вклучувајќи заштитни ракавици, очила, заштитни маски за лице итн.

2. При стегање и растоварување на CNC влошките, неопходно е да се прекине напојувањето на машинскиот алат и да се задржи целата област на работа без никакви луѓе во мирување за време на работата.

3. Избегнувајте допирање или ракување со ротирачките CNC влошки.Допирањето или ракувањето со сечилото кога се ротира со голема брзина може да предизвика повреда на персоналот и оштетување на опремата.

4. Редовно проверувајте и одржувајте го статусот на CNC влошките, како што е проверка дали тврдоста и цврстината на материјалот на сечилата се нормални, дали има оштетувања итн. Доколку се најдат проблеми, треба да се решат навреме.

Второ правилна употреба

Правилната употреба на CNC влошките може да ја подобри прецизноста на обработката и ефикасноста на производството, главно вклучувајќи ги следните аспекти:

1. Изберете ги соодветните CNC влошки според формата на површината за сечење, дијаметарот на алатот, материјалот, бројот на сечилото итн.

2. Во промената на алатот, неопходно е да се осигура дека опремата е во состојба на исклучување и работи во строга согласност со барањата на производствениот процес, за да се обезбеди точноста и квалитетот на обработката на секое работно парче.

3 Според карактеристиките на материјалот на објектот за обработка, поставете ги соодветните параметри за сечење, за да се обезбеди нормално функционирање на алатот при работа и да се продолжи работниот век.

4. За различни процеси на обработка, можеме да го разгледаме начинот на сечење спој со повеќе алатки или да воведеме специјална опрема за влошки од ЦПУ за специјални форми и обработка на дупки.

Трето, одржување

Секојдневното одржување на CNC влошките може ефикасно да го намали абењето и оштетувањето на CNC влошките и да го подобри работниот век на CNC-алатот.Главните ставки за одржување го вклучуваат следново:

1. Пред употреба на сечилото за нумеричка контрола, може да се изврши тест на сиви тонови за да се провери дали има премногу абење, пукнатини и други проблеми.

2. Во процесот на обработка, навремено прилагодете ги параметрите за сечење и количината на гориво, проверете го и одржувајте го системот за ладење на CNC влошките за да се обезбеди нормално функционирање и точност на обработка.

3. По секоја обработка, исчистете ги CNC влошките навреме и чувајте ги на суво и безбедно опкружување.

4. Редовно мелете ги и исечете ги работ на CNC влошките, со што може да се прилагоди истрошениот раб или да се замени работ за сечење.

Во вистинскиот процес на работа, горните точки за внимание на употребата на CNC влошки играат голема улога.Во процесот на користење на CNC инсерти, треба да имаме добар технички квалитет и ригорозен и сериозен работен однос за да обезбедиме безбедност и прецизност на секоја производна врска.


Време на објавување: мај-15-2023 година